Welk werk past bij mij? + LinkedIn tips

Stel: je bent op zoek naar een nieuwe baan. Je huidige baan is niet meer waar jij je werkgeluk uit haalt, en je voelt misschien wel dat je er bent uitgeleerd. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Of: je bent vers afgestudeerd en op zoek naar een baan waar je kunt starten aan je carrière.  

Anouk Alberdingk Thijm
3 min

Twee scenario’s die te maken hebben met verschillende levensfasen, maar waarin je tóch tegen hetzelfde aan kunt lopen: welk werk past er eigenlijk écht bij me? Soms is het goed om even uit te zoomen en te bekijken wat er nog meer is, naast hetgeen dat je gewend bent en voorgaande jaren in hebt gewerkt (dit geldt soms ook voor je studie). Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees dan vooral verder.  

Beroepskeuzetests  

Het doen van online beroepskeuzetests kan je een heel eind op weg helpen. Ze zijn namelijk zó ontwikkeld dat je, naast carrière suggesties krijgen, aan het denken wordt gezet. Daarmee kom je sneller tot nieuwe inzichten. En dat niet alleen, voor degenen die vastgelopen zijn en écht de bomen door het bos niet meer zien; het is een goede manier om een overzicht te krijgen van wat er nog meer allemaal is. Weet je bijvoorbeeld wel welke branche je op zou willen, maar niet zo goed wat voor banen daar in beschikbaar zijn? Een beroepskeuzetest geeft je de inzichten waar je naar op zoek bent.  

Enkele (gratis!) beroepskeuzetests die wij aanraden, zijn:  

  • De beroepskeuzetest van NTI: deze test is beter geschikt als ondersteuning van je studiekeuze, maar werkt zeker ook goed als sturingsmiddel bij het vinden van je ideale baan. de beroepentest van NTI is beknopt en snel, het bestaat namelijk uit één vragenlijst waarbij je per stelling aangeeft of het bij je past of niet. Je kiest van tevoren je opleidingsniveau, daarna kun je aan de slag.  
  • De beroepskeuzetest van de Nationale Beroepengids: je krijgt telkens één stelling te zien waarvan je bepaalt of het je aanspreekt of niet. Je krijgt de stellingen te zien in verschillende onderdelen (interesse, ervaring, poen, aanleg). Jouw antwoorden zet je vervolgens in volgorde van de mate waarin ze je aanspreken. Daarna krijg je jouw uitslag.  
  • De beroepskeuzetest van Job Personality: deze test bestaat uit plaatjes waarop beroepen staan afgebeeld. Daardoor voelt het minder als een test, maar meer als een soort spelletje. Een test die je snel afgerond hebt, en waarbij je snel resultaat krijgt. Hij richt zich erg op je persoonlijkheid, waaraan vervolgens beroepen worden gekoppeld.  

LinkedIn-tip: dit weet je misschien al, maar vergeet zeker niet je LinkedIn-profiel op ‘Open to work’ te zetten. Zo zien recruiters in één oogopslag dat je op zoek bent naar een baan en kunnen zij jou makkelijker benaderen! Op die manier krijg je wellicht nog eens aanbiedingen waar jij in eerste instantie niet op zou komen.  

Netwerken 

Netwerken hoeft niet zo stoffig te zijn als dat het klinkt. Het is namelijk ook al koffiedrinken met je gezellige buurvrouw, die toevallig in een branche zit waar jij ook interesse in hebt. Bij contacten leggen die jou wellicht helpen in je zoektocht of nét dat zetje extra voor je kunnen betekenen, is het goed om te weten dat brutalen de halve wereld hebben. Een uitspraak die iedereen wel bekend is. In ieder geval wordt het over het algemeen zeker gewaardeerd als jij je laat zien en opkomt voor wat je wil.  

Hoe kun je nog meer netwerken? Door bijvoorbeeld evenementen te bezoeken zoals lezingen over onderwerpen waar je mee te maken krijgt in jouw branche. Hier komen namelijk mensen op af die hetzelfde doen – of willen doen – als jij. Zet je sociale knop dus aan en ga gesprekken aan met hen, wie weet kom je hierdoor wel terecht in een heel interessant sollicitatiegesprek. En uiteindelijk ook als werknemer bij je ideale baan.  

LinkedIn-tip: voeg een stukje profielinformatie toe. Omschrijf hierin wie je bent, wat je doet en wat voor impact jij wil maken bij een werkgever. Door dit te doen, krijgt een potentiële werkgever eerder een helder beeld van jou. Daarnaast komt het ook sympathieker over dan een ‘leeg’ profiel.  

 

De Zeven Bronnen van Arbeidsvreugde 

Ken je De Zeven Bronnen van Arbeidsvreugde? Dit is een onderzoek van Kees Kouwenhoven en is bekend uit zijn gelijknamige boek. Hieruit is een netwerk ontstaan van 70 professionals die mensen coachen om meer plezier en daarmee betere prestaties uit hun werk te halen.  

Hoe kun je dit zelf thuis doen? Door twee lijstjes te maken: het eerste met onderwerpen waarvan je geniet, of zou genieten op werk. En het tweede met onderwerpen die je vervelend vindt op werk, of vervelend zou vinden. De inhoud van deze twee lijstjes laat een duidelijk patroon zien, en dat patroon omvat ‘De Zeven Bronnen van Arbeidsvreugde’. Natuurlijk haal je hier veel meer uit als je echt een coaching sessie zou volgen van Kouwenhoven, maar het is een mooie tool om een begin te maken.  

Heb je moeite met het invullen van je lijstjes? Dit zijn De Zeven Bronnen waar dit onderzoek om draait, misschien geeft het je inspiratie: 

  1. Fysiek welbevinden
  2. Collegialiteit
  3. Waardering en vertrouwen
  4. Goede prestaties
  5. Groei
  6. Werken met hart en ziel
  7. Van betekenis zijn

 

LinkedIn-tip: plaats een headline onder je persoonlijke naam. Hiermee creëer je een sterke vertegenwoordiging van je persoonlijke, professionele branding. En niet geheel onbelangrijk: je onderscheidt jezelf ermee van anderen. Wat zet je erin? Unieke skills, je passies of kernwoorden uit de industrie. 

 

Kom je er nou na het toepassen van bovenstaande handvatten achter dat de IT goed bij jou past? En lijkt het jou ook interessant om daar een toffe rol in te vervullen? Dan mag je ons altijd bellen of je hieraanmelden! We brengen je graag in contact met één van onze ervan Consultants om jou te begeleiden naar je ideale baan.