Hoe vinden recruiters mij op LinkedIn?

Bij de zoektocht naar geschikte kandidaten gebruiken consultants van Buro5 regelmatig LinkedIn. Dit is momenteel het grootste sociale medium in Nederland, toegespitst op de banenmarkt. Dit betekent ook dat de werkzoekende steeds meer zijn best moet doen om op te vallen tussen alle concurrenten. Hoe valt jouw profiel het beste op? Volg onderstaande stappen en zorg dat recruiters jou makkelijk weten te vinden.

Vincent van der Zalm
2 min

Sta open voor werk

De eerste stap is natuurlijk het invullen van je digitale cv. Wat je daar op zet is afhankelijk van de nieuwe baan die je zoekt. Wil jij Java Developer worden? Dan kan je de ervaring in het pannenkoekenhuis wellicht achterwege laten. Wil je in een restaurant gaan werken? Dan zet je het er natuurlijk wel bij. Ben je klaar met je ervaringen en opleidingen in te vullen? Zorg dan dat je open voor werk staat. Dat bedoel ik niet in de figuurlijke zin van het woord, ‘open to work’ is namelijk een functie die je kan aankruisen zodat recruiters jou makkelijker kunnen vinden. Je kan deze functie zelfs nog specificeren door aan te geven naar welk soort type werk je op zoek bent. Met een aantrekkelijk profiel en deze functie ingeschakeld, zul je vrijwel direct de berichtjes van recruiters binnen zien komen.

De profielfoto

Een foto die jouw persoonlijkheid goed weergeeft. Dit klinkt heel logisch, maar dit is toch iets waar een hoop mensen niet over nadenken bij hun LinkedIn-account. Nog regelmatig zien we foto’s voorbijkomen die mensen rechtstreeks van hun Facebook-pagina gehaald hebben. Waarop men een zonnebril draagt of zelfs met een groep mensen poseert. Erg leuke foto’s hoor, maar een werkgever wil zien wie potentieel in huis haalt, daarom zijn er een paar belangrijke regels:

  • Zorg ten alle tijden dat je alleen op de foto staat;
  • Zorg dat je centraal in de foto zichtbaar bent en dat je hele gezicht zichtbaar is (draag dus geen zonnebril bijvoorbeeld)
  • Besteed aandacht aan de kleding die je draagt. Wil je bij een type bedrijf werken waar je volgens dresscode doorgaans in pak naar werk moet komen? Draag die kleding dan ook op de foto
  • Zorg voor een achtergrond met diepte. Iets waar iets gebeurt, maar waar je niet té erg door wordt afgeleid. Het gebruikelijke saaie grijze achterkantje kennen we nu wel.
  • Lach! Uit onderzoek blijkt dat mensen met een profielfoto waar ze met hun tanden op lachen sneller worden uitgenodigd voor een openstaande vacature.

De biografie

Het is erg opvallend dat veel mensen dit nog steeds niet of nauwelijks invullen. Je biografie kan er echter voor zorgen dat je makkelijker vindbaar bent door alle keywords die je hierin kwijt kan. Schrijf geen ellenlang verhaal, maar zorg dat mensen in een regel of vijf weten wie je bent, wat je kwaliteiten zijn, waar je naar op zoek bent en hoe men jou kan bereiken. Naast een heldere functietitel is dit de beste manier om je profiel te laten opvallen.

Netwerken

Het voordeel van LinkedIn is dat je niet alle netwerkborrels in het land af hoeft te reizen om je netwerk te vergroten. LinkedIn kan je eenvoudig gebruiken om mensen in jouw industrie te leren kennen. In tegenstelling tot sociale media zoals Facebook en Instagram is het hier niet raar om mensen toe te voegen die je nog niet kent. Geef echter wel in het connectieverzoek even aan wat de reden is dat je graag een connectie wil worden. Namelijk dat jullie hetzelfde type werk doen of misschien wel dezelfde werkgever hebben gehad. Dit maakt het net iets persoonlijker en je connectieverzoek ook wat relevanter.

Laat van je horen

Wees actief op LinkedIn. Heb je een leuk nieuwtje over een nieuwe stap in je carrière of een hoogtepunt op de werkvloer? Deel het in een post. Je kan ook een stap verder gaan, LinkedIn geeft je de mogelijkheid om artikelen te publiceren. Zo kan je goed je expertise van een bepaald onderwerp laten zien en zullen recruiters jou nog een stuk makkelijker vinden.

 

Op zoek naar een nieuwe baan? Neem dan vooral een kijkje tussen onze vacatures!