How to: een nieuwe baan zoeken

Je behoort tot een selecte groep als je hier niet mee te maken krijgt op een bepaald punt in je carrière: een gebrek aan werkgeluk. Je voelt dat het tijd is voor iets nieuws; je mist de uitdaging en je dagen voelen als een sleur. Vooral op jongere leeftijd zijn mensen geneigd om vaak te wisselen van baan. Er is namelijk zóveel aanbod en daarin is het soms lastig om uit te vinden wat nu echt bij jou past. Ben je net afgestudeerd en zie je op tegen dit proces? Of ben je al gestart aan je carrière en weet jij precies wat wij hiermee bedoelen? In beide gevallen is deze blog een must-read. Wij vertellen je hoe je erachter komt wat je wil en hoe je aan je ideale baan komt.  

Anouk Alberdingk Thijm
4 min

Weet wat je waard bent 

Allereerst zoek je uit wat leeftijdsgenoten in dezelfde branche verdienen en wat zij voor arbeidsvoorwaarden hebben. Check? Dan ga je jouw sterke punten in kaart brengen. Wat kan je goed, wat kan je minder goed? En wat heb jij een bedrijf te bieden? Je zet jezelf als het ware neer als merk. Het begrip Unique Selling Points (USP's) is je vast bekend. Niet? Dit zijn de eigenschappen en waarden van een bedrijf die het uniek maken. Stel deze ook over jezelf op. Hiervoor kun je jezelf de volgende vragen stellen:  

  • Wat is je achtergrond? 
  • Wat heb je al aan ervaring? 
  • Met welke drie belangrijke kwaliteiten onderscheid jij jezelf in de markt? 
  • Wat zijn je belangrijkste competenties? 

Kortom: welke basisvoorwaarden houd je in je achterhoofd en welke eigenschappen heb jij die jou uniek maken ten opzichte van je concurrentie? Het is de bedoeling dat hier zeer specifieke en geloofwaardige punten uitstromen. Ook moet je ze goed kunnen onderbouwen, want dan kun je ze gebruiken in je motivatiebrief, cv en sollicitatiegesprek. Je kunt wel raden dat je natuurlijk geen kwaliteiten moet verzinnen, maar eerlijk moet blijven. Anders doe je het bedrijf én jezelf tekort. Je komt dan namelijk ergens terecht waar je jouw beste kwaliteiten niet kunt laten zien. Dat wil jij niet, en je toekomstige werkgever ook niet. 

Heb jij je ‘personal branding’ op orde? Dan bepaal je de branche waarin je wil werken en maak je een lijst met organisaties en functietitels die je interesseren. Zo scheid je het kaf van het koren en creëer je een richting voor jezelf.  

Hoe weet je waar je moet solliciteren?

Goed, je hebt je branche bepaald en ook een lijstje opgesteld met eventuele werkgevers. Je interessegebied is helder. Nu pak je nogmaals je USP's erbij en kijk je waar deze goed tot uiting zouden komen. Is één van je USP's bijvoorbeeld dat je probleemoplossend bent (en dit kun je bewijzen, want je hebt er een mooi voorbeeld van)? Kijk dan naar functies waarin analytisch vermogen een rode draad is. 

Dan ben je er nog niet helemaal. Het is leuk dat je die functie gevonden hebt, maar je moet niet lukraak gaan solliciteren op élke analytische functie bij élk willekeurig bedrijf. Schieten met hagel noemen we dat, en dat werkt niet. Kies dus voor de concrete aanpak. Dit doe je door doelen te koppelen aan je USP's: wat wil je ermee doen, waar werk je naartoe? Hoe zie je jezelf groeien en uiteindelijk hogerop komen bij bedrijf X in deze functie? Tip van ons: als je een vacature tegenkomt waarin je geen overeenkomst ziet met de doelen die je gesteld hebt, solliciteer dan vooral niet. Solliciteer op de functies waar jij denkt je belangrijkste doelstellingen te kunnen behalen.  

Extra handvatten nodig? Geen probleem! 

Als je deze stappen doorlopen hebt en nóg geen idee hebt wat je nou eigenlijk wil, is er geen reden tot paniek. Er bestaan gelukkig (gratis) beroepskeuzetests die je op een laagdrempelige manier een beeld geven van wat er bij je past. Maar om hier écht achter te komen, kun je het beter gewoon toepassen in de praktijk door stage te lopen. Of volg trainingen bij organisaties in jouw interessegebied. Dit kost natuurlijk wel wat extra moeite, maar het is ontzettend waardevol bij het bepalen van je verdere carrièrepad. Stel nou: je hebt ergens stagegelopen of een training gevolgd, en dit was allesbehalve een succesverhaal. Top! Want nu weet je dus dat je het niet in die richting zoeken moet. Vaak zijn die tegenvallers juist de belangrijkste lessen omdat je erdoor leert waar je heen wil.  

Hoe kun je het beste een baan zoeken? 

We nemen even een grote stap vooruit: je weet wat je wil, hoe sleep je nu die baan binnen? Daar bestaan verschillende middelen voor.  

Netwerken  

Te beginnen bij het middel dat je binnen handbereik hebt: je eigen netwerk. Maak bekend bij zoveel mogelijk mensen om je heen dat je op zoek bent naar een (nieuwe) baan. Vast wel één buurvrouw die je kan linken aan een interessant bedrijf. Of iemand die via-via weer iemand kent die relevant is voor je zoektocht en waarmee je koffie kunt drinken. De allergrootste tip die we je geven hierbij, is dat je nooit het gevoel moet hebben dat je iemand stoort met jouw verzoek om eens in gesprek te gaan. Dit is echt de normaalste zaak van de wereld. Daarbij voelen de personen die jij benadert zich vaak eerder gevleid dan iets anders. Zij hebben dit vroeger tenslotte ook moeten doen en begrijpen dat je soms een opstapje nodig hebt om ergens te komen. Al is het alleen een oriënterend gesprek.  

Om je netwerk nóg groter te maken kun je kijken naar wat voor congressen er bijvoorbeeld worden gehouden de komende maanden. Of ga naar lezingen, hier komen altijd mensen heen die dezelfde interesses hebben als jij en in dezelfde branche werken. Zou zomaar kunnen dat je in gesprek raakt met jouw droomwerkgever. En net gaven we het voorbeeld dat je trainingen of cursussen kan volgen om erachter te komen wat je wil, maar deze kun je natuurlijk ook doen om vakgenoten te leren kennen. Zo sla je twee vliegen in één klap!  

LinkedIn 

Een ander middel is het inzetten van je sociale media. En dan bedoelen we LinkedIn, want dit is immers hét zakelijke platform. Stel een post op waarin je een foto van jezelf plaatst (zo pak je de aandacht) en aangeeft dat je op zoek bent naar een baan. De opstelling die je hier het best voor kunt gebruiken is als volgt:  

  1. Aanhef, bijvoorbeeld “Beste netwerk,”
  2. Wat heb je de afgelopen periode gedaan? Vermeld welke studie(s)/certificaten/baan je afgerond hebt.
  3. Vertel dat het nu tijd is voor een (nieuwe) baan en wat voor algemene eisen je erbij hebt (zoals plaats en reistijd).
  4. Maak het specifieker: naar wat voor functie ben je op zoek en waar ligt je expertise?
  5. Afsluiten met een connectieverzoek of vraag aan je netwerk om te delen. 

Maak je post niet te lang en vermeld als eerst dat je zoekende bent. Het is namelijk zo dat het platform je updates afkapt na 140 tekens. Daarom is het handig dat je in de eerste 16-25 woorden al ter zake komt. Zo ziet je netwerk tijdens het scrollen wat je wil en hoe ze jou kunnen helpen. 

Verder moet je zeker niet vergeten om de ‘#OpenToWork’-lijst in te stellen op je profielfoto. Dit doe je heel simpel door op je profielfoto te klikken en vervolgens op ‘lijsten’. Dan zie je in het midden de lijst staan die je nodig hebt.  

Recruiters 

Met het inschakelen van een recruiter bespaar je veel tijd en maak je het hele proces een stuk minder stressvol voor jezelf. Waarom dit zo is? Omdat recruiters de screening voor jou doen en daarom al vaak passende vacatures voor je hebben uitgezocht. Ze herkennen jouw onderscheidende kwaliteiten en eigenschappen en koppelen hier samen met jou bedrijven aan waar jij gelukkig wordt. Je wordt dus van begin tot eind begeleid door iemand die het beste met je voor heeft en dient als jouw persoonlijke sparringpartner.  

Ben je benieuwd hoe de procedure eruitziet bij ons? Dat kun je hier lezen! 

Open sollicitatie 

Als je gaat voor een open sollicitatie, weet je dat je niet te maken krijgt met concurrerende kandidaten. Je reageert namelijk niet op een specifieke functie waar meerdere gegadigden voor zijn; je hebt vrij spel. Hoe doe je dit dan precies? Eigenlijk heel simpel, door de HR-afdeling van de organisatie te bellen. Minder simpel: aan de telefoon gaan ze je natuurlijk vragen stellen, ze laten niet iedereen zomaar op gesprek komen. Daarom is het van belang dat jij je goed voorbereid en bedenkt wat je te bieden hebt aan het bedrijf, waarom je er wil werken, wat je voor achtergrond hebt en bijvoorbeeld hoe je over de organisatie gehoord hebt.  

Google alerts  

Google alerts is een handige tool. Je kunt er meldingen mee inschakelen voor bepaalde zoektermen, waardoor je automatisch relevante informatie ontvangt in je mailbox aan de hand van deze termen. Wil je bijvoorbeeld Developer worden? Dan vul je deze functietitel in op Google Alerts en krijg je altijd de nieuwste gerelateerde vacatures binnen. Deze tool is erg tijdbesparend: het urenlang online zoeken naar geschikte vacatures is verleden tijd.  

Hoe moet je solliciteren? 

Yes, je hebt alle stappen doorlopen. Tijd om al je opgedane kennis en voorwerk in de praktijk te brengen: je gaat solliciteren. Weet je waar je wil solliciteren? En heb je misschien zelfs al een gesprek staan? Dan is het slim, en heel gebruikelijk, om je gesprekspartners op te zoeken op LinkedIn en zelfs al een connectieverzoek te sturen. Dit laat zien dat je enthousiast bent. Ook kun je de social mediakanalen van het bedrijf in de gaten houden: wat voor tone of voice gebruiken ze bijvoorbeeld? En zie je dingen die overeenkomen met jouw interesses? Hier kun je op inhaken tijdens je gesprek, of gebruiken als leuke ijsbreker.  

Wat zet je op je cv en in je motivatiebrief? 

Vóór je een gesprek binnensleept moet je eerst je cv en motivatiebrief klaar hebben. Zie deze beide als een soort advertentie van jezelf. Jij bent het product, je moet jezelf verkopen. Wees ook hier natuurlijk eerlijk over waar je wel- en niet goed in bent. HR-managers zijn ervaren in wat ze doen, door leugens prikken ze makkelijk heen.  

Goed, wat vermeld je allemaal? Focus je sowieso alleen op de relevante werkervaring; je krantenwijk van toen je op de middelbare school zat dus niet. Maar heb je bijvoorbeeld een bestuurlijke rol vervuld binnen je studentenvereniging? Vermeld dit dan zeker wél; het feit dat jij leiding kan geven aan een grote groep zegt veel over je en wekt indruk.  

Naast relevante hoofdinformatie vermeld je ook welke programmeertalen je beheerst, de bijbehorende certificaten en je resultaten van eerdere werkzaamheden of studieprojecten waar je trots op bent. Daarmee bewijs je als het ware je kennis. Tenslotte is dé succesformule van een sterk cv en dito motivatiebrief dat je deze allebei afstemt op de vacature. Daarmee bedoelen we dat je dezelfde karakteristieke termen gebruikt. Dat zorgt ervoor dat je eerder wordt gezien als geschikte kandidaat, want bedrijven herkennen hun cultuur, normen en waarden in jou.  

Klaar? Opsturen maar! 

Tips voor tijdens een sollicitatiegesprek 

Het moment is daar: je sollicitatiegesprek. De grootste tip die we je hierbij kunnen geven is dat je écht jezelf moet zijn. Ook al ben je nerveus, wat je overigens prima kunt aangeven. Je gesprekspartners zullen je geruststellen waarna het gesprek vervolgens vlotter zal verlopen. Door jezelf te zijn kunnen zij het beste peilen of je past bij de organisatie. Het is best wel zonde als jullie beiden hier pas achter komen na je indiensttreding.  

Zowel op je cv als tijdens je gesprek is het belangrijk dat je eerlijk bent. Je wilt immers dat de informatie op papier overeenkomt met wat je vertelt. Focus je dus op hetgeen je wel beheerst en geef het ook eerlijk toe als je ergens geen antwoord op hebt. Nogmaals: eerlijkheid duurt het langst 😉 

Verder moet je denken aan de manier waarop je jezelf presenteert. Doe dus kleding aan waarin jij je goed voelt, maar kom niet underdressed: een joggingbroek is uit den boze. Een strak mantelpak is soms té overdressed. Maar, onthoud wel dat je beter iets te veel je best kunt doen dan te weinig. Weet je het niet helemaal zeker? Schroom dan niet om het bedrijf te vragen naar hun dresscode. Wees verder enthousiast en denk aan je houding. Ga dus niet aan je handen frunniken en zorg dat je rechtop zit. En lach! Laat zien dat je gemotiveerd bent en blij met de uitnodiging om langs te mogen komen. Vergeet je gesprekspartners ook zeker niet te bedanken aan het eind van het gesprek, en vraag of ze een indicatie kunnen geven van wanneer je iets hoort. Als je het gevoel hebt dat je (te) lang geen bericht hebt gehad kun je prima even nabellen. Wij wensen je in ieder geval veel succes! 

Mocht je interesse hebben in begeleiding bij je zoektocht, dan kun je één van onze Consultants contacten via dit korte formulier. Hij of zij staat voor je klaar om je te begeleiden naar je werkgeluk!