Wanneer is het tijd is voor een nieuwe baan?

Je weet in principe al dat het tijd is voor een nieuwe baan als je deze blog aangeklikt hebt. Waarom zou je hem anders lezen? De behoefte aan een nieuwe baan komt vaker voor bij Millennials en Gen Z’ers. Dat is omdat zij zich continu willen ontwikkelen en daarom sneller het gevoel krijgen ergens te zijn uitgeleerd. Klinkt jou dit bekend? Lees dan vooral verder. Wij vertellen je wanneer je kunt weten dat het tijd is voor een nieuwe baan, en alles wat je moet weten als je inderdaad besluit je baan op te zeggen.  

Anouk Alberdingk Thijm
3 min

Hoe weet je of het tijd is voor een nieuwe baan? 

Verveling 

Als je merkt dat jij je verveelt op je werk, is het de hoogste tijd om iets anders te zoeken. Want verveling is teken nummer één dat je uitgeleerd bent. Hoe je dit kunt oplossen zonder meteen het radicale besluit te nemen om te stoppen, is dit te bespreken met je leidinggevende. Als je de ruimte krijgt om dit aan te geven en om samen naar een oplossing te zoeken, zit je toch wel goed. Komt er een passende oplossing en denk je dat je hiermee op de lange termijn genoeg uitdaging krijgt waardoor je je niet meer verveelt? Dan kun je het beter nog eens overwegen; wil je écht stoppen of zat je in een dip?  

Onvoldoende doorgroeimogelijkheden 

Zit je goed maar merk je dat je vast blijft hangen in je functie en dat je stilstaat? Dan is er sprake van onvoldoende doorgroeimogelijkheden. En doorgroeien in je functie is superbelangrijk. Om dit zeker te weten is het handig om eerst voor jezelf te onderzoeken hoe je kunt doorgroeien binnen jouw functie; kijk naar seniorniveaus en check wat daar allemaal voor nodig is om daar te komen. Vind je dat je deze stappen niet kunt zetten bij je huidige werkgever, en zijn zij ook niet bereid om je hierin tegemoet te komen nadat je het aangegeven hebt? Dan zijn er gelukkig genoeg andere bedrijven die hier net zoveel waarde aan hechten als jij.  

Verschillende normen en waarden 

Merk je dat je botst in normen en waarden met je leidinggevende, collega's of de hele bedrijfscultuur? Dan heb je misschien jouw eigen belangen tijdens het solliciteren al aan de kant geschoven voor deze baan. Voor je ergens solliciteert moet je altijd goed nagaan of het betreffende bedrijf überhaupt wel bij je past. Als dit niet zo is, bots je daar namelijk vroeg of laat tegenaan. Ergens werken waar je goed op je plek zit en waar jij de vrijheid voelt om fouten te maken, te leren en je mening te geven is superbelangrijk. Hoe wil je anders groeien en je blijven ontwikkelen? Om erachter te komen wat voor bedrijf er bij je past, is het handig om te weten dat er vier verschillende bedrijfsculturen zijn: de familiecultuur, de hiërarchische cultuur, de innovatieve cultuur en de marktgerichte cultuur.  

  • Familiecultuur: Er wordt als het ware een beetje voor je gezorgd. Leidinggevenden dienen als mentors en je zult werken in hechte teams. Omdat de focus op medewerkers en klanten ligt, is de betrokkenheid erg groot. 
  • Hiërarchische cultuur: Medewerkers weten dat de focus ligt op regels en procedures, en dat de leidinggevenden met de scepter zwaaien. Zij zijn degenen die coördineren en organiseren. Als je werkzaam bent binnen een hiërarchische cultuur, krijg je veel sturing van bovenaf en baanzekerheid. 
  • Innovatieve cultuur: Leidinggevenden zorgen ervoor dat hun medewerkers gestimuleerd worden om creatief en proactief te zijn. Zelf risico’s en initiatief nemen zijn hierbij aan de orde, want je krijgt veel vrijheid. De focus wordt vooral gelegd op nieuwe producten en diensten. 
  • Marktgerichte cultuur: Prestatiegericht, competitief en doelgericht. Leidinggevenden verwachten veel van je en leggen de focus op het eindproduct, concurrenten en resultaten. Dus voel jij je op je best wanneer je kunt werken volgens deze pijlers? Dan past deze cultuur wellicht het best bij jou. 

Arbeidsomstandigheden/arbeidsvoorwaarden 

Elk bedrijf heeft bepaalde arbeidsomstandigheden die worden meegenomen in je contract. Als je merkt dat je onder andere omstandigheden wil werken en je bedrijf komt deze niet tegemoet, kun je nog proberen om deze wat meer naar jouw hand te zetten. Is je werkgever niet bereid dit te doen, dan is het beter om te zoeken naar een bedrijf waar je wel jouw gewenste arbeidsomstandigheden krijgt.  

Werk-privébalans  

Je moet de juiste balans hebben tussen werk en privé. Merk je bijvoorbeeld dat je al maanden geen tijd voor je vrienden gehad hebt, je moe en geïrriteerd bent en dat je wordt opgeslokt door je werk? Dan gaat er iets mis. Het hoort niet zo te zijn dat je hele leven draait om je baan.  

Waardering  

Merk je dat je je ontzettend uitslooft maar geen waardering krijgt voor je harde werk? Dat is vervelend. Bedenk je wel dat het enkel zo kan voelen, en dat je écht wel gewaardeerd wordt. ‘Geen bericht is goed bericht’, zeggen ze ook wel eens. Vandaar dat je niet kunt verwachten dat je voor elke goede prestatie een schouderklopje krijgt. Maar, je kan natuurlijk gelijk hebben. Als je zeker weet dat er onrechtvaardig met jou en je prestaties omgegaan wordt en je niet de nodige credits krijgt, moet je dit zeker aankaarten bij je leidinggevende. Ook als hij of zij degene is die niet doorheeft dat jij al dat harde werk verricht. Breng het op een kalme en respectvolle manier, want voor hetzelfde geld is je leidinggevende onbewust zo met je omgegaan.  

Hoe lang moet je wennen aan een nieuwe baan? 

Gemiddeld duurt het zes weken voor je gewend bent aan je nieuwe baan. Veranderen van baan zorgt ervoor dat je eerste weken vol prikkels zitten, omdat je niet alleen te maken krijgt met nieuwe werkzaamheden, maar ook met nieuwe collega's. Veel indrukken dus! Je zal alles meteen goed willen doen, maar houd er rekening mee dat dit niet meteen hoeft of van je wordt verwacht. Benader je eerste weken dus rustig en geef jezelf de kans om in te komen. Kijk rustig hoe jij je werkzaamheden wil aanpakken en wat de bedoeling precies is van alles. Drink lekker koffietjes met je nieuwe collega's om hen te leren kennen en zorg ervoor dat je in ieder geval je teamgenoten bij naam kent. De rest van het bedrijf komt dan later wel! 

Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je goed went aan je nieuwe baan? Observeer in je eerste weken en wees nederig. Laat het op je afkomen en blaas niet meteen hoog van de toren, want daarmee maak je geen goede indruk. Houd een dagboek bij voor jezelf in je eerste weken, een soort logboek. Kijk hier na zes á zeven maanden op terug; wat is er veranderd, klopt je perceptie van je eerste weken nog en hoe ben je in het bedrijf gegroeid ten opzichte van toen je begon? Heb jij je werkzaamheden en rol al eigen gemaakt of missen er nog dingen? Als er bijna niks veranderd is en je nog te veel moet wennen, is het misschien niet de baan voor jou. 

Hoelang moet je bij een baan blijven? 

Ben je ergens minder dan acht maanden werkzaam geweest? Dan kunnen bedrijven dit als negatief zien, tenzij je een heldere verklaring hebt voor je korte diensttijd. De reden dat zij de spreekwoordelijke ‘acht maanden-regel' aanhouden, is omdat je eerste contract vaak een halfjaar duurt. Als je direct na dat halfjaar (dus vóór acht maanden) weg bent, kan dat de indruk wekken dat je jouw werk niet goed gedaan hebt. Deze baan kun je dus beter weglaten van je cv (tenzij het er slechts één is en er bepaalde afspraken waren gemaakt over je diensttijd). Op- of ná acht maanden ben je door je eerste contract heen, en is er sprake geweest van contractverlenging.  

Hoelang moet je dan bij een organisatie blijven om aan te tonen dat je écht ervaring hebt? Ga uit van achttien maanden. Want na achttien maanden heb je sowieso één contract (met alle evaluaties) achter de rug. Dit vindt je toekomstige werkgever belangrijk. Zit jij dus al 1,5 jaar bij dezelfde werkgever en wil je switchen van baan? Dan kun je gerust je spullen pakken (na een goed en respectvol gesprek met je huidige werkgever, natuurlijk 😉). 

Hoe vertel je aan je werkgever dat je wil stoppen? 

Als je met je baas of leidinggevende rond de tafel gaat omdat je ontslag wil nemen, geven we je als allergrootste tip: blijf respectvol. Je wil immers een goede referentie ontvangen die je kunt gebruiken bij sollicitaties en met een content gevoel weggaan. Het is belangrijk dat jij je bruggen niet achter je verbrand. Je weet namelijk nooit zeker of je jouw oude baas ooit nog ergens gaat tegenkomen of nodig gaat hebben. Vermijd negativiteit dus te allen tijde. Het is zonde om je professionele relatie in één gesprek weg te gooien. 

Nu dat helder is: onze tips bij het nemen van ontslag zijn als volgt: 

1. Vertel het je baas eerst 

Die collega die je jouw nieuws hebt verteld bij het koffiezetapparaat kan zijn mond namelijk voorbijpraten. En nieuws verspreid zich snel. Daardoor kan het al bij je baas terechtkomen voor jij überhaupt een gesprek ingepland hebt. Pas hier dus mee op, en maak de mededeling pas aan de rest als je baas op de hoogte is. 

2. Vertel duidelijk waarom je weggaat 

Bij het beëindigen van welk soort relatie dan ook, hoort dat je de andere partij heel duidelijk vertelt waarom je een ander pad kiest. Hetzelfde geldt dus ook voor je baas; communiceer helder naar hem of haar waarom je ontslag neemt. Wees eerlijk! Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je bent uitgeleerd? Vertel dit dan. Een goede baas wil altijd dat zijn medewerkers doorgroeien. En als dat niet meer bij zijn of haar bedrijf is, dan is dat zo.  

3. Dankbaarheid tonen 

Laat je baas weten hoe dankbaar je bent voor de afgelopen periode. Vertel wat je geleerd hebt, hoe je bent gegroeid of hoe gezellig je de vrijdagmiddagborrels altijd vond. Op die manier neem je afscheid met een positieve nasmaak. 

4. Wees proactief 

Dit kun je doen door hulp aan te bieden met deze verandering. Stel bijvoorbeeld voor dat je wil helpen zoeken naar je vervanger of bij het inwerken een ondersteunende rol kan vervullen.  

 

We hopen dat deze blog je verder op weg helpt bij je besluit om van baan te switchen. Zorg er in ieder geval voor dat je de juiste afweging maakt en écht zeker weet dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Zeker weten? Dan kun je altijd contact opnemen met onze Consultants. We staan voor je klaar om je te helpen in je zoektocht naar deze nieuwe, toffe uitdaging!

Bekijk hier onze vacatures.