Zo vind je goed IT-personeel!

Het volgende scenario komt je vast bekend voor: je hebt mooie vacatures op je website staan, maar je krijgt er weinig respons op terwijl er een grote behoefte aan IT-personeel is binnen je organisatie. Waarom gaat dit zo moeizaam? We leven helaas in een wereld waar de arbeidsmarkt krap is als een gevolg van een trekkende economie. Daardoor is er meer vraag dan aanbod en is het vacaturegeweld groot. Niet te vergeten dat IT’ers een specifieke studieachtergrond hebben, hierdoor schaars zijn en zich bewust zijn van deze gunstige positie. Hoe kan je er dan voor zorgen dat ze voor jouw bedrijf kiezen? Dat vertellen wij je in deze blog! 

Anouk Alberdingk Thijm
2 min

Wat is een goede IT’er? 

Om een goede IT’er te herkennen, is het belangrijk dat er niet alleen op hard skills gefocust wordt. Want hard skills leer je gemakkelijk aan, soft skills niet. Probeer dus ook absoluut op laatstgenoemde te letten wanneer iemand komt solliciteren. Welke soft skills zijn dit dan? Zie hier, in willekeurige volgorde:  

1. Creativiteit  

Creatief vermogen is wel degelijk een belangrijke eigenschap van een IT’er. Hij of zij heeft namelijk als taak om ‘niets’ om te zetten in ‘iets’. Dit doen zij door toepasbare programma's, apps of software te ontwikkelen waarmee een probleem wordt opgelost.  

2. Teamspeler  

Dat IT’ers liever alleen zijn en op eigen houtje aan de slag gaan, is niet helemáál waar. De taken van IT’ers zijn altijd onderdeel van een groter project, waardoor ze moeten samenwerken. Het is dus van belang dat de kandidaat een teamspeler is en helder kan communiceren met teamgenoten. Goed omgaan met kritiek is uiteraard ook een vereiste hierbij.  

3. Communicatief sterk 

We stipten het al aan bij het puntje hierboven. Maar dat de kandidaat communicatief sterk is, is nodig om binnen een team te werken. Ook wordt deze skill steeds belangrijker binnen de IT, want tegenwoordig hebben IT’ers contact met het management, klanten én projectleiders. Tenslotte kan het voor sommige mensen lastig te begrijpen kan zijn wat een IT’er nou eigenlijk allemaal doet.  Daarom is het van waarde dat hij of zij dit helder weet te communiceren aan een opdrachtgever, bijvoorbeeld.  

4. Analytisch vermogen 

Het analytisch vermogen zorgt ervoor dat je sneller verbanden ziet en hoofd- en bijzaken van elkaar kunt scheiden. Absoluut een vereiste in deze functie, dus. Wanneer iemand met een sterk analytisch vermogen een probleem voorgeschoteld krijgt is hij of zij in staat om te focussen op details zónder zicht op het grotere plaatje te verliezen.  

5. Leergierig  

Last but not least, moet de kandidaat leergierig zijn. Ontwikkelingen binnen de IT volgen elkaar in een supersnel tempo op. Het is dus zaak dat kennis hierover wordt bijgehouden. Een goede IT’er is leergierig en vindt het leuk om al deze nieuwe stof snel in zich op te nemen en toe te passen.  

Wat vinden IT’ers belangrijk in een baan? 

Er zijn een aantal punten die IT’ers belangrijk vinden en ook hoog op het eisenlijstje hebben staan als ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. Zo staat een goede werk-privébalans met optie op thuiswerken bovenaan dit lijstje, gevolgd door voldoende doorgroeimogelijkheden, ruimte om opleidingen te volgen en voldoende uitdaging. Het salaris telt ook mee, maar zal geen doorslag geven in de uiteindelijke keuze.  

Er heeft dus een verschuiving plaatsgevonden. Want waar je kandidaten eerst kon aanwerven door met een mooi bedrag te zwaaien, is dat nu minder belangrijk voor hen. Het is slim om mee te gaan met deze nieuwe stroom, wat je het beste doet door rekening te houden met bovenstaande punten. Misschien moet je zelfs wat veranderingen doorvoeren in je bedrijfsbeleid. Je zal zien dat je organisatie dan veel aantrekkelijker wordt voor kandidaten en zelfs opvalt tegenover de concurrent.  

Hoe kom je aan goed IT-personeel? 

Om goed IT-personeel aan te werven, kun je een aantal middelen gebruiken. Zo kun je je eigen IT-medewerkers inzetten die via hun eigen netwerk mensen benaderen. Dit heet referral recruitment en werkt eigenlijk als een soort mond-tot-mondreclame. Waarom deze methode goed werkt? Omdat je op deze manier op kandidaten komt die je normaal gesproken met moeite zou vinden, of zelfs helemaal niet.  

Een andere manier om effectief kandidaten te werven is het inschakelen van een recruitmentorganisatie. Er zijn aardig wat recruitmentorganisaties die werven op de IT-markt, hiervan maken vele ondernemers gebruik omdat deze recruiters een grote last van ze afnemen. Daardoor kan de ondernemer zich focussen op het bedrijf. Zorg ervoor dat je een organisatie in arm neemt waarvan de recruiters een sterke technische kennis hebben over de inhoud van de functies, op de juiste manier met je meedenken, en niet aan cowboy-praktijken doen. Met laatstgenoemde bedoelen we dat ze met hagel schieten omdat ze zo snel mogelijk geld willen verdienen ten koste van de kandidaat of jouw bedrijf. Nee, zoek een organisatie waarvan de recruiters eerlijk zijn en het beste voorhebben met jouw bedrijf én de kandidaat. Alleen dan verloopt het proces soepel en kun je een fijne samenwerking aangaan. En uiteindelijk eindigen met een goede IT-medewerker.  

De voordelen van een recruitmentorganisatie 

Voortbordurend op de samenwerking met een recruitmentorganisatie, want welke voordelen kleven hier nog meer aan vast? We zetten het in een overzichtelijk rijtje, kun je daarna zelf bepalen of het een werkwijze is die past bij jouw organisatie: 

  1. Het eerste voordeel is dat je heel veel tijd wint op de selectie- en wervingsprocedure. Een recruitmentorganisatie neemt je namelijk heel veel werk uit handen. Bij goede werving komt er altijd meer kijken dan je denkt, daarom is dit zo fijn; 
  2. Een recruitmentorganisatie neemt alle sollicitatiebrieven door en maakt selecties; 
  3. Ook houden zij de eerste sollicitatiegesprekken;
  4.  Ze checken referenties;
  5. En plannen afspraken in tussen jou en de kandidaat. 

 Samenwerken met ons  

Hoe werkt een samenwerking met Buro-5 dan? Wij werken volgens een pakkettensysteem waarin we drie verschillende pakketten aanbieden. Na afname van één van deze pakketten, geven we je dus de bijbehorende dienst. Zie hieronder welke pakketten we hebben en wat ze inhouden: 

  • Pay Per Hire: een traject om de perfecte kandidaat te vinden zonder ergens aan vast te zitten. Zoek je bijvoorbeeld maar één nieuwe medewerker, dan is dit pakket geschikt voor jou. We gaan gericht voor je aan de slag en zoeken die ene perfecte kandidaat, in ruil voor een éénmalige vergoeding die je ons pas geeft als we succes hebben geboekt.  
  • RaaS (Recruitment as a Service): binnen dit pakket gaan we een langdurige samenwerking aan met één vast aanspreekpunt en de ondersteuning van een volledig recruitmentteam. Hiervoor betaal je een vast maandbedrag en dus een lagere cost per hire. 
  • Executive search: ben je op zoek naar een heel specifiek profiel? Geen probleem. Dan is dit pakket geschikt voor jou. Binnen deze samenwerking gaan wij uitgebreid voor je op zoek, met persoonlijke begeleiding en actieve benadering tegen heldere, vaste prijzen. Zo vinden we die ene speld in de hooiberg wel!  

 

Ben je nieuwsgierig naar meer, en zou je graag in contact komen met één van onze Consultants? Neem dan hier contact op!